Vi bruger Cookies

Ved at benytte mejeri.lf.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik.Du kan her læse mere om vores cookiepolitik.
For hvert glas mælk, børn og unge drikker, falder deres risiko for at få problemer med vægten.

En god drik til de unge

Studier af 46.000 børn og unge har vist, at risikoen for vægtproblemer falder med indtaget af mejeriprodukter.

En af de undersøgelser, der indgår i den nye opsummering af mælkens sundhedsmæssige egenskaber, er en stor meta-analyse af sammenhængen mellem indtag af mejeriprodukter og fedme blandt børn og unge. Analysen viser, at de børn og unge, der spiser flest mejeriprodukter, har væsentligt lettere ved at undgå overvægt og fedme. Faktisk er sandsynligheden for, at disse børn bliver overvægtige, 38 pct. lavere. Samtidig viser undersøgelsen, at risikoen for vægtproblemer falder med 13 pct. for hver daglig portion af et mejeriprodukt.

’En stærk undersøgelse’
Den store meta-analyse, der blev offentliggjort i februar 2016, er lavet på baggrund af 10 kohortestudier i blandt andet USA, Storbritannien og Sverige med tilsammen mere end 46.000 børn og unge, som er blevet fulgt i gennemsnitligt tre år. Ernæringschef i Landbrug & Fødevarer, Merete Myrup, kaldte dengang analysen for ’en stærk undersøgelse’:

”Det styrker resultatet, at det er en meta-analyse og dermed en sammenstilling af flere forskellige og uafhængige forskergruppers undersøgelser. Og så er undersøgelsen ekstra interessant, fordi den også kigger på langtidseffekten.”

Vigtigt at forebygge
Undersøgelsen er den første, der har undersøgt – og dokumenteret – en langtidseffekt af mejeriprodukter i forhold til overvægt i de unge år, og forskerne pointerer vigtigheden af at forebygge overvægt og fedme hos børn og unge for at undgå livsstilssygdomme senere i livet.

Undersøgelsen giver dog ikke noget entydigt svar på, hvorfor mejeriprodukter har den positive effekt.

”Selv om vi ikke kender den præcise mekanisme bag resultatet, viser undersøgelsen, at risikoen for vægtproblemer mindskes med hver portion mejeriprodukt, og det er rigtig interessant,” sagde Merete Myrup.

Seneste nyt