Vi bruger Cookies

Ved at benytte mejeri.lf.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik.Du kan her læse mere om vores cookiepolitik.

Sunde knogler kan spare samfundet for milliarder

Sunde knogler er ikke kun et spørgsmål om god livskvalitet for knoglernes indehaver. En ny undersøgelse viser, at de også kan spare samfundet for store udgifter til sundhedsvæsenet.

44 milliarder kroner. Så meget ville den franske stat kunne spare hvert år, hvis man tilsatte D-vitamin til mejeriprodukter og derved kunne forebygge sygdommen osteoporose blandt franskmænd over 60 år.

Det er konklusionen i en ny undersøgelse, hvor en gruppe forskere har foretaget en økonomisk vurdering af, hvor meget det ville hjælpe at tilsætte D-vitamin til mejeriprodukter i Frankrig og derved nedbringe landets udgifter til behandling af osteoporose.

Resultaterne blev fremlagt på en konference om muskler og knogler, der blev afholdt i Firenze i slutningen af marts, og her var ernæringschef i Landbrug & Fødevarer Merete Myrup blandt deltagerne.

”Det er utrolig interessant, at det kan få så stor betydning rent økonomisk, men man må heller ikke glemme, at rigtig mange mennesker ville få en væsentlig bedre livskvalitet i flere år, hvis de kunne undgå at få de alvorlige osteoporose-brud.”

På europæisk plan anslås det, at 22 mio. kvinder og 5,5 mio. mænd over 50 år lider af osteoporose. Herhjemme viser de nyeste tal, at 550.000 danskere har sygdommen – de fleste dog uden selv at være klar over det.

Flere undersøgelser peger i samme retning
Bag den nye undersøgelse af de økonomiske muligheder i Frankrig ligger en række undersøgelser af sammenhængen mellem livsstil og knogleskørhed.

En af dem er en omfattende meta-analyse fra 2016, hvori der samles op på en lang række undersøgelser. Analysen konkluderer, at kombinationen af calcium og D-vitamin forebygger brud på knoglerne.

En anden undersøgelse ligeledes fra 2016, der har fokus på opbygningen af ’calcium-banken’ i teenageårene, fastslår, at selvom arvelighed spiller den største rolle i forhold til at udvikle osteoporose, er man også selv herre over risikoen gennem sit valg af livsstil. Undersøgelsen peger på calcium, fysisk aktivitet, D-vitamin og mejeriprodukter generelt som de vigtigste ting i forhold til at forebygge osteoporose.

”Undersøgelserne viser altså, at selv om din mor eller mormor har eller har haft sygdommen, kan du selv påvirke mellem 20 og 40 pct. af risikoen for at udvikle osteoporose – både ved at få calcium og D-vitamin nok og ved at sørge for at være fysisk aktiv,” siger Merete Myrup.

Hun ser de tre undersøgelser som et vigtigt signal til myndighederne om at tage osteoporose-problemet alvorligt.

Forskerne opfordrer
Også professor ved Aarhus Universitet, Lars Rejnmark, mener, at der bør gøres noget fra officielt hold, idet han vurderer, at en stor del af den voksne danske befolkning lider af D-vitaminmangel.

”Obligatorisk fødevareberigelse er den eneste farbare vej, hvis vi skal udrydde egentlig D-vitaminmangel i Danmark,” udtalte han i februar til Videnskab.dk.

Det kommer dog næppe til at ske lige foreløbig. Fødevarestyrelsen ser gerne, at fødevareproducenterne benytter muligheden for at berige fødevarer frivilligt, men henviser samtidig til en undersøgelse fra 2015, der viste, at danskerne generelt er skeptiske i forhold til berigelse, og at de ønsker valgfrihed.

D-vitamin i dansk mælk
Efter at Fødevarestyrelsen for en del år siden havde gjort det lovligt at tilsætte D-vitamin til basisfødevarer, lancerede Arla i 2011 en minimælk tilsat D-vitamin. Kombinationen af mælk og D-vitamin var (og er) oplagt, både fordi D-vitamin fremmer optagelsen af calcium, og fordi mælk er en af de vigtigste kilder til calcium i kosten.

I tre år stod minimælken med D-vitamin på supermarkedernes hylder, men den solgte så dårligt, at den i sommeren 2014 blev taget af markedet igen.

FAKTA om osteoporose
Osteoporose, også kaldet knogleskørhed, er en knoglesygdom, der skønnes at ramme hver 3. kvinde og hver 7. mand over 50 år. Sygdommen svækker knoglerne indefra, og resultatet er porøse og svage knogler, der er så afkalkede og skøre, at de let brækker. Deraf navnet knogleskørhed.

Mange går rundt med sygdommen uden at være klar over det, for der er ingen symptomer på porøse knogler. Knogleskørhed giver altså ikke smerter eller andet ubehag, så længe der ikke er opstået brud.

Seneste nyt