Vi bruger Cookies

Ved at benytte mejeri.lf.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik.Du kan her læse mere om vores cookiepolitik.
Lys, luft og masser af plads til ostetanke og mejerister. Driftsleder Jørgen Bertelsen på vej gennem det nye osteri på Mammen Mejeri. (Foto: Flemming Jeppesen)

Et helt nyt mejeri

Mammen Mejeri er i gang med en større fornyelse af produktionsanlægget. Inden længe kan man tage 3.000 nye kvadratmeter i brug.

”Vi producerer 24 timer i døgnet alle ugens syv dage. Det kan simpelthen ikke lade sig gøre at presse mere ost igennem det her anlæg. Så alene af den grund, bliver det godt at komme i gang med det nye.”

Driftsleder Jørgen Bertelsen kanter sig op ad en smal trappe, mens han viser rundt i det nuværende osteri på Mammen Mejeri. De blanke ostetanke levner ikke meget plads i det lavloftede rum, hvor en varm og fugtig luft slår én i møde.

Turen er startet i den gamle rødstensbygning, som ligger langs hovedgaden i landsbyen Mammen nord for Bjerringbro. En traditionel, dansk mejeribygning med kontor, en ostebutik, indvejning med silotanke og et vinduesparti med kig ind til skummesalen. Resten af mejeriet er så at sige vokset bagud i en ret vinkel på hovedgaden og den gamle bygning. I de senere år er vokseværket taget til. For godt 10 år siden indviede man en tilbygning med nyt kølelager og pakkeri, mens man til sommer tager 3.000 helt nye kvadratmeter i brug.

Se flere billeder fra Mammen Mejeri

Mejerister glæder sig
Men tilbage til rundvisningen. Fra osteriet går turen gennem saltningsrum, modningslager, pakkeri og kølelager, og efterhånden som vi bevæger os fremad, bliver lokalerne lysere og større, indtil vi står i et enormt, højloftet rum, hvor dagslyset vælter ind gennem store vinduespartier. Et helt nyt osteri, som er kernen i en tilbygning på 3.000 kvm.

”Det bliver godt, det her. Vores mejerister glæder sig virkelig til at komme i gang herovre,” smiler Jørgen Bertelsen og peger over mod en række med seks ostetanke, som er opstillet langs den ene væg. De helt nye tanke har hver en kapacitet på 13.000 liter – mod 4 x 8.000 liter i det nuværende osteri.

”Med det nye anlæg får vi selvsagt en betydelig større produktionskapacitet end hidtil, men vi får samtidig også muligheden for at køre en langt mere strømlinet og ensartet produktion. Sidst, men ikke mindst, får vores ansatte nogle bedre arbejds- vilkår med lys og luft og masser af plads,” siger han.

På Mammen Mejeri producerer man en række forskellige typer gul ost – danbo, havarti, samsø – til det danske marked. Sammenlagt bliver det til omkring 8.000 ton om året, mens man med det nye anlæg vil være i stand til at producere 20.000 ton.

Stadig brug for håndværket
Driftslederen viser ind i et lille kontrolrum, hvorfra der er udkig over hele det nye osteri med tanke til den ene side, en forpresser til den anden og udsigt over marker og skov gennem vinduespartierne i facaden. I rummet er opstillet en computer og to skærme, hvorfra en mejerist kan overvåge og styre produktionsprocesserne, lige fra mælken bliver vejet ind i de nye silotanke (5 x 100.000 liter), til ostene forlader forpresseren.

”Arbejdet er blevet lettere og mere automatiseret, men det kræver stadig en faguddannet mejerist, som ved, hvad det er, der sker med mælken nede i tankene. Håndværket forsvinder ikke helt, selvom vi har meget ny teknologi til rådighed,” siger Jørgen Bertelsen.

Udfordring: At lave præcis den samme ost
Da mejeriMAGASINET besøger Mammen i midten af marts, er man gået i gang med at indkøre det nye anlæg. I første omgang afvikler man nogle testproduktioner af havarti på den ene af de seks tanke.

”Der er mange små og store ting at tage højde for, når man skal flytte en osteproduktion fra ét anlæg til et andet. Men den største udfordring er helt klart at ramme præcis den samme ost, som den vi i øjeblikket fremstiller på de gamle anlæg. Det er faktisk lidt af en kunst,” siger han og tilføjer:

”Heldigvis har vi ikke en deadline, der siger, at vi skal være klar den 1. april. Der er tid til at køre de fornødne test, så vi skal nok få alle vores oste på plads.”

Indvejning under tag
Med den nye tilbygning får Mammen ikke kun et nyt osteri. Den store bygning rummer også en ny skummesal, indvejning og cip-anlæg, således at stort set alle de processer, der tidligere lå tæt på hovedgaden, nu er flyttet helt ned bagved. En stor fordel, mener Jørgen Bertelsen.

”Inden længe er det slut med at have tankbilerne holdende ud til hovedgaden, mens de indvejer mælk eller bliver vasket. I den nye indvejning foregår både indvejning og vask i en lukket hal. Det tror jeg, at både chauffører og naboer bliver glade for,” siger han.

Seneste nyt